Vy mot Rovaniemi

Rovaniemi ligger på en vacker plats där älvarna Kemi älv och Ounasjoki möts. Bron kallas Jätkänkynttilä.

Rovaniemi är Lapplands huvudstad

Rovaniemi är porten till Lappland. Staden kallas också ofta för Lapplands huvudstad.

Rovaniemi ligger vid polcirkeln. Vid polcirkeln går solen inte alls ner mitt på sommaren. Då har Lappland midnattssol. Rovaniemi och Lappland är kända just för detta.

Polarnatt och norrsken

På vintern är det beckmörkt i Rovaniemi. Det kan hända att man inte ser solen på flera månader. Det här kallas för polarnatt eller kaamos på finska.

Men den här perioden på vintern är inte enbart mörk och tråkig. Det finns något som kallas norrsken. Det är ett vackert ljusfenomen man kan se på den mörka natthimlen, när partiklar från solvindarna träffar jordens atmosfär.

Många turister

Julgubben bor i Korvatunturi men han har en egen by med verkstad i Rovaniemi som kallas Pajakylä.

Rovaniemi flygplats har livlig trafik. Där landar charterplan från många delar av världen. Turisterna kommer till Rovaniemi för att träffa julgubben och för att skida, åka slalom och njuta av naturen.

Det kommer mest turister på vintern, men Rovaniemi är trevligt också på sommaren. Och maten är god! Jag har själv upplevt att man får världens godaste renskav i Rovaniemi.

Fastän Rovaniemi inte är någon vacker stad ligger den på en vacker plats. Staden ligger där älvarna Ounasjoki och Kemi älv möts. Det går en mäktig bro över Kemi älv till stadens centrum. Bron kallas Jätkänkynttilä.

I Rovaniemi finns också vetenskapscentret Arktikum. Där presenteras den nordliga kulturen, naturen och historian.

Författare och idrottare

Fotbollsklubben RoPS är med i den högsta serien. Rovaniemi är en av de nordligaste städerna i världen där det spelas fotboll på hög nivå.

Många kända personer kommer från Rovaniemi. Författaren Jari Tervo är en av dem. En annan känd Rovaniemibo är popsångaren Antti Tuisku. Också författarna Katja Kettu och Rosa Liksom är från Rovaniemi, liksom idrottarna Tanja Poutiainen och Hannu Manninen.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving