konstmuseum i Joensuu

I centrum av Joensuu finns ett vackert konstmuseum.

Joensuu är en kulturstad

Joensuu ligger i norra Karelen vid mynningen av Pielis älv. Pielis älv rinner ut i sjön Pielisjärvi.

Vid älvens strand har det redan länge funnits en handelsplats. Joensuu stad grundades 1848 medan Finland var en del av Ryssland.

Till en början var Joensuu en mycket liten ort. Där bodde bara 100 personer. Staden växte så småningom. Där startades träindustri. Det kom trävirke till Joensuu längs Pielis älv.

Joensuu ligger i Karelen och i Karelen finns det många som hör till den kristna ortodoxa kyrkan. Det här märks i gatubilden. Gatan Kirkkokatu (Kyrkogatan) löper genom staden. I den ena ändan ligger en luthersk kyrka och i den andra en ortodox kyrka.

Just nu förändras Joensuu snabbt. Det byggs en parkeringshall under torget. På älvens östra strand byggs en ny stadsdel som heter Penttilänranta.

Kultur och sport

Joensuu är en kulturstad. Det finns flera teatrar och museer i staden. Många kända konstnärer kommer från Joensuu. Bland konstnärerna finns till exempel författaren Heikki Turunen, filmregissören Markku Pölönen och teaterregissören Jouko Turkka.

Till de allra kändaste konstnärerna hör bröderna Ismo och Ilkka Alanko. De är rockmusiker och kompositörer. Ismo Alanko har lett grupperna Hassisen Kone och Sielun Veljet. Han har haft framgång också som soloartist.

Det största evenemanget i Joensuu är rockfestivalen Ilosaarirock. Till den kommer 50 000 rockdiggare varje år.

Också många idrottare är födda eller har bott i Joensuu. Bland dessa kan nämnas skidskytten Kaisa Mäkäräinen och Aki Parviainen som var världsmästare i spjutkastning.

Klubben Joensuun Kataja är en av de mest framgångsrika basketklubbarna de senaste åren. I innebandy klarar sig klubben Josba bra.


En kommentar till nyheten “Joensuu är en kulturstad”

  1. Ari Henrik Pistol

    Pielis älv rinner inte ut i Pielisjärvi. Det är sällsynt att älvarna rinner uppströms. Pielis älv är sjön Pielisjärvis avlopp till sjön Pyhäselkä, som är en del av sjön Saimen.

Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving