vy över Tammerfors

Forsen Tammerkoski rinner genom centrum av Tammerfors. Uppe till vänster syns utkikstornet Näsineula.

Ishockey och blodkorv i Tammerfors

Ishockey, Manse-rock och korven musta makkara. Det är Tammerfors känt för.

Centrum av Tammerfors ligger vackert mellan två sjöar. I norr sjön Näsijärvi och i söder Pyhäjärvi.

Näsijärvis vattenyta är 18 meter högre än Pyhäjärvis yta. Där emellan brusar forsen Tammerkoski. Det var den svenska kungen Gustav III som grundade Tammerfors år 1779. Staden grundades just här på grund av forsen som gav vattenkraft.

På 1800-talet blev Tammerfors Finlands viktigaste industristad. Det byggdes flera tyg- och klädfabriker vid forsen. Den första elektriska lampan i Finland tändes i Finlaysons bomullsfabrik år 1882. Finlaysons tyger, handdukar och lakan är kända produkter än i dag.

Klädindustrin försvann från centrum av Tammerfors i slutet av 1900-talet. Nu finns det museer, restauranger och serviceföretag i de gamla fabrikslokalerna.

Blodkorv och ishockey

Tammerfors besöks av många turister. De besöker nöjesparken Särkänniemi, utkikstornet Näsineula och olika museer.

Tammerfors är en kulturstad med två stora teatrar och många museer. Tammerfors teatersommar är den största teaterfestivalen  i hela Finland.

Nästan alla tammerforsare gillar ishockey. De största klubbarna är Tappara och Ilves. Den bästa finländska ishockeyspelaren är Patrik Laine som spelar i NHL. Han började sin karriär i Tappara i Tammerfors.

Andra kända tammerforsare är ishockeyspelaren Timo Jutila, konståkaren Kiira Korpi och skådespelaren Esko Roine.

Den svarta korven musta makkara är traditionell tammerforsisk mat. Den görs av blod, griskött, korngryn, och rågmjöl. Sådan korv har tillverkats sedan 1500-talet.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving