vy från havet över Hangö

Kyrkan och vattentornet står på en backe och syns lång väg. På sommaren är gästhamnen i Hangö full med båtar.

Hangö är en liten stad vid havet

Hangö är en liten stad. Det är Hangös läge som gör staden speciell.

Hangö är den sydligaste staden i Finland. Hangö ligger på en udde i havet och har vatten på tre sidor.

Hangö stad grundades 1874. Redan före det fanns där en hamn. Och redan långt tidigare har Hangö varit en viktig plats för sjöfarare. I en dansk beskrivning över farleden på 1200-talet nämns Hangö.

Ett sund mellan två öar utanför Hangö kallas Gäddtarmen. Där stannade sjöfarare förr med sina fartyg och väntade på bättre väder. Medan de väntade högg de in sina namn i berget. I dag är platsen en sevärdhet.

På grund av sitt läge har Hangö drabbats av flera krig. Sverige byggde befästningar här redan på 1700-talet.

Sovjetisk militärbas

Värst drabbades Hangö efter vinterkriget. Sovjetunionen krävde då att Hangö ska hyras ut till Sovjetunionen för 30 år. Finland tvingades gå med på detta och alla finländare måste flytta bort från staden i mars 1940. Sovjet grundade en militärbas på området.

Fortsättningskriget förändrade ändå det militära och politiska läget. Sovjetunionen lämnade Hangö redan i december 1941 och hangöborna kunde flytta tillbaka.

Hamnen är fortfarande viktig för Hangö. Många hangöbor jobbar där. Hangö hamn är den femte största i Finland. En stor del av bilarna som importeras till Finland kommer med fartyg till Hangö.

Det finns hela 30 kilometer sandstränder i Hangö. Därför är Hangö en populär sommarstad och turiststad. Turismen omsätter 50 miljoner euro per år och sysselsätter omkring 200 personer.

Segling och båtliv är också viktigt. Hangö har Finlands största gästhamn. I juli ordnas en stor segeltävling som heter Hangö Regatta. Då samlas flera hundra seglare i staden för att tävla och fira sommar i Hangö.

Allt är ändå inte bara hav och stränder i Hangö. Där finns också industri. Företaget Helkama Bica som tillverkar Jopo-cyklar finns i Hangö. Här finns också dynamit- fabriken Forcit och Helo som tillverkar bastuugnar.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving