vy från Hagalund

Hagalund i Esbo är känt för sin moderna arkitektur. Bilden visar Hagalunds kulturcenter.

Esbo är Finlands näst största stad

Esbo är Finlands näst största stad. Esbo är också en del av huvudstadsregionen. De andra städerna i huvudstadsregionen är Helsingfors, Vanda och Grankulla.

Esbo är till ytan en mycket stor stad. De flesta esbobor bor i någon av stadens många tätorter. Men det finns också mycket skog, sjöar och havsstränder i Esbo.

Det är ibland lite svårt att bilda sig en uppfattning om Esbo. Officiellt är det Esbo centrum som är centrum i staden. I praktiken tänker ändå många att centrum är Hagalund.

Vetenskap och natur

De största orterna i Esbo är Alberga, Hagalund, Mattby, Olars och Esboviken. Otnäs är känt för att där finns många studerande. Många blivande ingenjörer studerar i Otnäs och bor på olika håll i Esbo. Otnäs är Finlands största universitetsområde. I Otnäs finns Aalto-universitetet som tidigare hette Tekniska högskolan.

Fina områden i Esbo är Westend och Gäddvik. Många som bor där sysslar kanske med segling och golf.

Esbos berömdaste naturområde är Noux. Till Noux kan vem som helst ta sig för att vandra eller gå på utflykt. Sommaröarna i södra Esbo är också ett mycket vackert område.

Esbos skärgård är en av de vackraste i världen. Det finns fungerande kollektivtrafik i Esbo skärgård på sommaren. Därför kan vem som helst åka ut i skärgården, fast man inte har egen båt eller är rik.

Med metro till Esbo

Snart kan man åka metro till Esbo. Metron ska köra från Gräsviken i Helsingfors till Mattby i Esbo. Däremellan ska det finnas hållplatser på bland annat Drumsö, i Hagalund, i Otnäs och på Kägeludden.

När det här metrobygget äntligen är klart ska man fortsätta bygga västerut. I framtiden ska man kunna åka metro ändå till Stensvik. Det metrobygget blir förhoppningsvis klart om några år.

Sport och kultur

Kända idrottsklubbar i Esbo är basketklubben Honka, gymnastikföreningen Olarin Voimistelijat och innebandyklubben Esport Oilers. Kända esbobor är bland andra violinisten Pekka Kuusisto, racerföraren Kimi Räikkönen och författaren Arto Paasilinna.

I Hagalund ordnas filmfestivalen Esbo Ciné och musikfestivalen April Jazz. Konsertsalen i kulturcentret i Hagalund hör till de bästa i Finland.  Text Petri Kiuttu


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving