Vy över staden Jyväskylä

Det finns många sjöar i Jyväskylä. På bilden kör en båt under bron som kallas Kuokkalan silta.

En kulturstad bland insjöarna

Jyväskylä ligger bland flera sjöar i mellersta Finland.

Staden Jyväskylä är byggd norr om den långa insjön Päijänne. Runt centrum av staden finns tre sjöar: Jyväsjärvi, Tuomiojärvi och Palokkajärvi.

Människor har länge bott och sysslat med handel i Jyväskylä. Det beror på att staden ligger där flera vattenvägar möts.

Att staden ligger mitt i Finland hörs också när folk pratar. Jyväskyläborna talar en finsk dialekt som har påverkats av dialekterna i Savolax, Tavastland och Österbotten.

Det finns de som anser att det är i Jyväskylä man talar den renaste och vackraste finskan.

Finlands Aten

Jyväskylä kallas ibland för Finlands Aten. Aten är Greklands huvudstad. Det var där den europeiska civilisationen föddes.

Jyväskylä är Finlands Aten därför att där finns många skolor. Man startade skolor i Jyväskylä redan i mitten av 1800-talet, när staden var alldeles ny.

Man började utbilda finskspråkiga lärare just i Jyväskylä 1863. Uno Cygnaeus grundade då det finska lärarseminariet i Jyväskylä. I dag är Cygnaeus känd som den finländska folkskolans fader.

Det grundades ett universitet i Jyväskylä på 1930-talet. Universitetet är känt för att utbilda lärare och för sin forskning om pedagogik. Varje sommar arrangeras ett stort kulturevenemang i Jyväskylä. Evenemanget Jyväskylän kesä är Nordens äldsta kulturfestival med konserter, föredrag och utställningar.

Alla finländare känner åtminstone en person som är från Jyväskylä. Det är Matti Nykänen som var världens bästa backhoppare på 1980-talet. Efter det blev Nykänen en kändis. Det har också gjorts en film om hans liv.

Författaren Juhani Aho, presidentkandidaten Matti Vanhanen och skådespelaren Ritva Valkama är alla födda i Jyväskylä. Jyväskylä är den första staden i Finland där De gröna är det största partiet. Partiets ordförande Touko Aalto är också från Jyväskylä.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving