picknick

På första maj är det ofta mycket folk i stadens parker. Här har några studenter samlats till picknick i Brunnsparken i Helsingfors.

Dags att fira våren!

Den sista april och första maj firar finländarna att våren är här.

Firandet börjar den sista april som kallas valborgsmässoafton. Första maj är också en festdag. Valborg och första maj firas för att hälsa våren välkommen.

Valborg är en fest som i Finland ofta kallas vappen. Firandet är glatt och liknar ofta karneval med ballonger, serpentiner och skummande drycker.

Första maj är en ledig dag i Finland och många andra länder. Traditionellt har dagen varit arbetarnas dag. Det brukar ordnas marscher och hållas politiska tal den dagen.

Också studenterna firar dagen. Därför kan man se massor av människor med studentmössa på huvudet. Barnen brukar få ballonger till första maj.

Vädret är inte alltid så varmt och vårligt på första maj. Det händer att det är kallt och till och med snöar lite. Trots det klär sig de flesta i vårkläder.

För många finländare är det tradition att träffas i någon park och hålla picknick på första maj. Traditionellt dricker man mjöd eller bubbelvin och äter munkar eller struvor. En annan tradition är att körer uppträder och sjunger vårsånger.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving