Kaipola fabriksport

Bilden visar porten till Kaipola pappersfabrik. Vid årsskiftet blir det stilla vid porten. Då stängs fabriken.

Stor pappersfabrik stängs i Jämsä

Skogsbolaget UPM tänker stänga en stor pappersfabrik i Jämsä. 450 människor förlorar sina jobb. Också för Jämsä stad är det en stor och svår sak att fabriken stänger.

Förra veckan berättade UPM om planerna att stänga pappersfabriken Kaipola i Jämsä. Jämsä är en liten stad i mellersta Finland nära Jyväskylä. Det är ett hårt slag för staden om pappersfabriken stängs. Pappersarbetarna har bra löner. Staden får in mycket skatter av pappersarbetarna.

UPM stänger fabriken Kaipola eftersom det köps allt mindre papper. Dessutom har ekonomin i världen påverkats negativt av coronapandemin.

Under hösten blir ännu många fler människor arbetslösa. Många företag har problem på grund av coronan. Särskilt turistbranschen, restauranger och små butiker har det svårt.

Marin kritiserade stängningen

Statsminister Sanna Marin besökte Jämsä förra veckan. Marin lovade att staten hjälper fabrikens arbetstagare så att de kan hitta nya jobb.

I lördags sade Marin i en intervju för Yle att hon är förvånad över att fabriken stängs just nu. Marin sade att vi just nu är i en ekonomiskt svår situation. Hon sade att uppsägningarna är ett hårt slag mot arbetstagarna.

– Var det här rätt tid att stänga en lönsam fabrik, frågade Sanna Marin.

Marins kritik startade en livlig diskussion om skogsindustrins framtid i Finland. Många industriledare tycker att pappersarbetarna i Finland får för hög lön. Ledarna tycker dessutom att skatterna är för höga. Därför lönar det sig bättre med fabriker i andra länder.

Pappersarbetarna i Finland förtjänar ungefär 60 000 euro per år. Det betyder att deras månadslöns är ungefär 5 000 euro.

Källor STT, Yle

 

 


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving