Människor med ansiktsskydd.

Måndagen den 4 maj började Italien minska på de stränga reglerna. Italienare får nu besöka släktingar och gå ut. Coronaviruset har drabbat allvarligt Italien. I Italien har 30 000 människor dött av sjukdomar som förorsakats av coronaviruset. Över 210 000 italienare har smittats. Bilden visar passagerare på tågstationen Cardona i Milano.

Miljontals smittade i världen

Det finns över 3,5 miljoner människor i världen som smittats av coronaviruset. Krisen kan hålla på i två år.

Mer än 3,5 miljoner människor på jorden har testat positivt för coronaviruset. Det betyder att åtminstone så många säkert fått smittan. I verkligheten kan det finnas mycket fler smittade personer, eftersom inte alla testats.

Hälften av de smittade finns i Europa. En tredjedel av de smittade finns i USA. 250 000 människor har dött i corona- virussjukdomar. Över 120 000 människor har dött i Europa.

Enligt studier vid University of Minnesota i USA, kan coronakrisen fortsätta i upp till två år. Enligt amerikanska forskare lönar det sig för människorna att vara beredda att sjukdomen kommer tillbaka i vågor.

Vaccin mot coronaviruset utvecklas i flera länder. Vaccinet kommer att vara klart tidigast nästa år.

Reglerna lättar i Finland

Finlands regering beslöt på måndag att lätta på reglerna också i Finland. Biblioteken öppnar genast och lånar ut böcker och annat material igen.

Fritidsplatser utomhus öppnar den 14 maj. Dagisar och grundskolor öppnar också då. Restaurangerna öppnar i början av juni. Också muséer och simhallar öppnas den 1.6.

Källor STT, Yle, HS


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving