Henrika Lax.

Henrika Lax är konstnär och bor i Lemland på Åland.

Människor på väg någonstans

En utställning av Henrika Lax finns nu i Helsingfors. Utställningen heter "Pilgrim". Ordet pilgrim kommer från det latinska språket och betyder främling.

Henrika Lax är konstnär. Hon målar med oljefärger. Många av hennes tavlor har människan och tiden som tema. Ibland visar tavlorna människor: barn som leker på en strand eller vuxna som släpar på resväskor. Ibland saknas människorna i Henrikas tavlor. Då kan tavlorna visa cyklar på en gräsmatta eller ett tomt café. En del av Henrikas tavlor har många färger. Andra tavlor är målade i svart och vitt och olika gråa nyanser.

Henrikas aktuella utställning heter ”Pilgrim”. Tavlorna visar människor som är på väg någonstans. Kanske promenerar de på en järnvägsstation. Bilderna är svart-vita. En pilgrim är en främling. En pilgrim är också en vandrare, någon på väg någonstans. Det syns i Henrikas tavlor att människorna alltid är på gång. Människorna och stunderna glider snabbt förbi. Henrika fångar på ett fint sätt rörelsen och vandringen.

Förutom målningar sjunger Henrika Lax också. Hon lär gregoriansk sång på Åland. Gregoriansk sång är en gammal sångtradition från den katolska kyrkan. Sången är enstämmig och sjöngs redan på 700-talet. För Henrika är konst och sång viktiga sätt att undersöka vad det är att vara människa.

 

Galleri Pirkko-Liisa Topelius finns i Sandviken i Helsingfors. Utställning pågår fram till den 25 oktober. Galleriet är öppet alla dagar utom måndag och det är fritt inträde.

Tavla.

En målning från Henrika Lax utställning ”Pilgrim”.

 


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving