man sitter på golvet

Salah kommer från Irak. Han har sökt asyl i Finland. Han fotograferades i flyktingförläggningen i Lahtis i september.

Kritik mot flyktingfrågor

Finland har fått kritik utomlands för hur flyktingfrågorna sköts här.

Statsminister Juha Sipilä bekymrar sig ändå inte för kritiken.

– Det här är nog ett av mina minsta problem just nu. Vi har mycket stora problem med ekonomin och med arbetslösheten i Finland, säger Sipilä i Helsingin Sanomat.

Den senaste tiden har Finland fått mycket negativ publicitet utomlands. Många utländska tidningar har skrivit att Finland har samma inställning till flyktingkrisen som Ungern och de östeuropeiska länderna. Teija Tiilikainen som är ledare på Utrikespolitiska institutet är oroad över utvecklingen.
– Om rika Finland flyr från sitt internationella ansvar så är vårt goda rykte förstört, säger hon.

Det finns flera orsaker till kritiken. Den senaste tiden har det gjorts flera rasistiska attacker mot asylsökande i Finland.

Finland har skurit ner på sin utvecklingshjälp med 300 miljoner. Nu avsätter Finland mycket mindre pengar på utvecklingshjälp än Sverige och Norge. Finland lade också ner sin röst när EU bestämde om att dela ansvaret för flyktingarna mellan länderna.

Inkvartering behövs Det  kan komma 50 000 asylsökande till Finland i år. Det öppnas hela tiden nya flyktingförläggningar i Finland. Nu finns de i 30 kommuner. Dessutom finns det 20 ställen där flyktingar kan övernatta i nödfall.

I fortsättningen kommer många kommuner som inte tidigare har haft flyktingar att få ta emot sådana.


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving