Tuulispää.

Getterna får röra sig fritt och klättra när de vill.

Här har alla djuren ett bra liv

Djurskyddscentret Tuulispää är ett skyddshem för djur. Tuulispää ligger i Somero. Här bor över 70 djur och Piia Anttonen.

Många av djuren kommer till Tuulispää via myndigheterna. Det är djur som har tagits bort från sina ägare för att djuret inte har skötts om tillräckligt bra. Också privatpersoner kommer med djur till skyddshemmet. Det kan bero på att de inte längre kan ta hand om djuret. Orsaken kan vara sjukdom, dödsfall eller brist på pengar i familjen.

Ibland får hästar komma till skyddshemmet för att man inte längre kan rida på dem.

– Det händer att rävar rymmer från en pälsfarm, eller att vildsvin rymmer från sin inhägnad. De här djuren hör inte hemma i Finlands natur, därför tar vi emot sådana djur här, berättar Piia Anttonen.

En del av djuren kommer från lantgårdar. Människor har kanske fäst sig vid djuret så att de inte vill slakta det.

Anttonen berättar om två grisar som var på lantbruksmässan Elma. Grisarna Siiri och Saara var utställda där. När mässan var slut fanns det inget ställe för dem.

– Grisarna var ännu för unga för att slaktas. Och eftersom de hade varit ute bland folk fanns det en risk att de hade smittats av någon sjukdom. Därför fick de inte komma tillbaka till svingården de kom ifrån. Då fick de komma till oss.

– Många människor älskar sina katter eller hundar. Relationen till så kallade produktionsdjur är annorlunda.

Produktionsdjur är djur som föds upp för att producera mat till människor. Kor och grisar är till exempel produktionsdjur.

Vilken inställning vi har till djuren beror på kulturen. I Finland tycker vi till exempel att det är hemskt att man kan äta hundar. Men i många andra länder kan människorna inte tänka sig att äta kött från gris eller ko.

I Tuulispää får djuren gå så fritt som möjligt. De lever i öppna ladugårdar och kan gå ut när de vill. Här försöker man skapa så naturliga omständigheter som möjligt för djuren. Grisarna har en lite lerpöl på sommaren. Hästarna har stora områden där de får springa. Getterna har möjlighet att klättra.

– Vi gör vårt bästa för att djuren ska ha det bra.

Piia Anttonen berättar om ponnyn Aatu som hade bockhov. Bockhov är en felställning i hoven. Aatus ägare kunde inte sköta hoven och ingen ville heller köpa ponnyn.

– Nu har Aatu fått sin hov opererad och mår bra. Till Tuulispää har det också kommit många djur som människor upplever som farliga.

– Men när djuren får leva i en miljö som passar dem så är det sällan några några problem.

Det är djurskyddsföreningen Tuulispään eläinsuojeluyhdistys ry som har hand om skyddshemmet. Föreningen får in pengar genom medlemsavgifter. Föreningen har också rätt att samla in pengar.

– I fjol hade vi en stor insamling. Vi fick så mycket pengar att
vi kunde köpa mera mark. Alla pengar vi får in går till att driva verksamheten på skyddshemmet och att göra saker bättre.

Tuulispääs viktigaste inkomstkälla är fadderbidragen. En person, en förening eller ett företag kan bli fadder och ge pengar till verksamheten. Alla pengarna används till att sköta djuren.

Gården Tuulispää har två anställda som jobbar heltid. Dessutom finns det praktikanter som studerar djurskötsel som hjälper till och andra frivilliga.

Coronaviruset har ändå skapat problem också på Tuulispää. Just nu får inga frivilliga komma och jobba på gården.

– Nu måste vi klara oss utan de frivilliga.

Tuulispää håller på att bygga ett kurscentrum.

– Vi hoppas kunna ta emot flera besök i framtiden, till exempel skolklasser. Före barnen får träffa djuren får de veta hur man ska
bemöta djur.

– Vi ordnar också kurser och föreläsningar. Kurserna handlar om djurskydd, djurvård och hur man skolar djur.

När coronaläget har blivit bättre kan man igen besöka kafékiosken Pikku Puhuri på gården. Det finns också trevliga produkter att köpa i Tuulispääs nätbutik. När man handlar där stöder man samtidigt gårdens verksamhet

Tuulispää har ett budskap: Djuren är alltid värdefulla.

– Och vi ska komma ihåg att alla djur har bara ett liv. Det spelar heller ingen roll om det är ett sällskapsdjur eller ett produktionsdjur, säger
Piia Anttonen.

 


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving