magnus carlsen

Magnus Carlsen vann världsmästerskapet i schack i november i fjol. Han är nu den kändaste norrmannen i världen.

Ett norskt schackgeni

Schack är ett strategiskt brädspel som spelas av två personer. Nu är norska Magnus Carlsen bäst på att spela spelet.

Schack är ett strategiskt brädspel, men också en sportgren godkänd av Internationella olympiska kommittén.  Och den 22 år gamle norrmannen Magnus Carlsen är den nya schackmästaren.

Många anser att Carlsen är den mest begåvade schackspelaren som har kommit efter ryska Garri Kasparov. Kasparov vann allt inom schack från 1980-talet fram till 2000-talet.

Carlsens föräldrar har målmedvetet fostrat sin son till en schackspelare av toppklass. Carlsen kallas för schackens Mozart och han åkte redan som 10-åring runt i Europa med sina föräldrar och spelade schack. Carlsen blev stormästare i schack som 13-åring. Det var år 2004. Ingen annan har blivit stormästare som så ung. Därför är det kanske inte en överdrift att kalla honom för geni.

Carlsen har blivit en nationalhjälte i Norge. Genom sin seger hämtade han världsmästerskapet i schack för första gången till Norden. Det har vanligen varit ryssar och indier som har varit bäst i schack. Det är 40 år sedan en person från väst senast vann världs- mästerskapet.

Carlsen har byggt upp sin karriär målmedvetet. Han har redan förtjänat väldigt mycket pengar genom att spela schack. För ett schackparti  får han flera miljoner.

Carlsen är en ovanlig superstjärna inom schacken. Människor känner igen honom på gatan och ber att få hans autograf. Den unga mannen har också ett eget jeansmärke. Veckotidningen Time anser att han är en av de hundra mest inflytelserika människorna i världen.

Carlsens familj har också bott i Finland. Magnus far Henrik arbetade ett år i Esbo. Det var just i Finland den fyraårige pojken började spela schack.

Stick as the. Refund


Denna nyhet är inte längre kan lägga till kommentarer.