Kåseri

Stugsäsongen börjar, måsarna kommer

Måsarna är elaka fåglar, särskilt på våren. De är arga och anfaller människor när de har ungar. På torget knycker måsarna köttpiroger och glasstrutar av folk. Vi tycker alltså inte om stadsmåsar.

Men förutom stadsmåsar finns det också måsar som trivs på landet. En del av dem är egentligen människor. I finskt talspråk kallar man folk som utnyttjar andra för måsar.

Det kan plötsligt dyka upp oinbjudna gäster till sommarstugan. De kommer som en flock hungriga måsar. De har ingenting med sig utan förväntar sig att värdarna bjuder på allt. De sätter sig till dukat bord och äter sig mätta.

Efter maten vilar de sig eller börjar till exempel kasta pil. Då tar stugägarna hand om disken och städar upp. Ibland kan dessa gäster stanna i flera dagar.

Man kan inte göra något åt riktiga måsar för de är fridlysta djur. Däremot kan man lätt köra bort oinbjudna gäster. Man sätter dem i arbete! En får tömma utedasset, en annan får måla stugan och den tredje får laga taket. Du kan vara säker på att inte en enda av dessa oinbjudna gäster kommer till sommarstugan nästa sommar.

grafisk bild av skribenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentar

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i kommentarsfältet.

Skriv ditt namn eller smeknamn i den lilla rutan.

Registerbeskriving (på finska)