Tro på forskningen!

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 15.02.2017

Erik Bonsdorff är professor i marinbiologi vid Åbo Akademi. Han har nyligen utnämnts till årets professor.

Vad betyder utmärkelsen?

– Den betyder att mitt ämne syns. Det är bra både för min arbetsplats, för studenterna och för mig. Och det känns förstås roligt när andra professorer uppskattar det jag gör.

Vad gör en professor?

– En professor är lärare på universitet och jobbar med forskning med sina studenter. Samarbete, både med andra universitet i Finland och med forskare utomlands är en viktig del av arbetet. Att berätta om sin forskning för till exempel journalister är också en del av jobbet. Nuförtiden ska professorn dessutom skaffa pengar för forskningen.

På vilket sätt är forskningen viktig?

– Forskning är ett sätt att skaffa ny  kunskap. Det är viktigt att få forska fritt utan att veta vilka svar man kan få på sina frågor. Det är också viktigt att forska i sådant som kan kännas oviktigt nu, för det är möjligt att just de frågorna kan bli viktiga i framtiden. Därför är forskning ett sätt att förbereda sig för framtiden.

Vilka frågor har du sysslat med i din forskning?

– Jag har forskat både i Finland och utomlands, till exempel i Arktis, Grönland, Medelhavet och på Spetsbergen. Men jag forskar mest i Östersjön.

– Jag är intresserar av biologisk mångfald och hur olika förändringar påverkar djur, växter och hela samhället. Just nu kommer klimat- förändringen med nya utmaningar. Det kommer in nya arter också i Östersjön. Det kan vara en dålig sak, men det behöver inte vara det.

Hur mår Östersjön?

– Östersjön mår inte bra. Det finns stora områden på havsbottnen som är syrefria, där lever inga djur. Men det har också skett en utveckling mot det bättre. Det rinner inte längre ut lika mycket föroreningar i havet och det märks nog. Problemet är  att det tar mycket lång tid innan Östersjön börjar må bättre.

Hur ser du på framtiden för Östersjön och miljön i allmänhet?

– Det positiva är att vi har ganska mycket kunskap. Men det är svårt och kanske dyrt att göra allt som skulle behövas. Vi forskare kan ge information och råd, men det är politiker och andra beslutsfattare som ska fatta besluten.

Vad kan vi vanliga människor göra för miljön?

– Det viktigaste är att vara aktiva och försöka påverka dem som fattar besluten. Man ska lyssna på forskare och ta informationen på allvar.

– Man kan också påverka genom sin konsumtion. Det är till exempel bra att äta vild inhemsk fisk. Däremot ska vi helst inte äta importerad fisk eller jätteräkor långt bortifrån.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)