Finland klarade sig dåligt i OS

Text: Petri Kiuttu
Artikel publicerad: 22.08.2016

Finland hade ingen vidare framgång i de olympiska sommarspelen i Rio. Finland fick bara en medalj. Det var boxaren Mira Potkonen som tog en bronsmedalj.

Det var ett rekorddåligt resultat för Finland. Så här dåligt har det aldrig förr gått för Finland i ett sommar-OS.

Den här gången fick Finland inte ens någon medalj i spjutkastning. Antti Ruuskanen blev sjätte i spjutfinalen. Finland blev utan olympisk medalj i spjutkastning senast för tolv år sedan i Aten.

Finland kom på plats 78 i medaljtabellen. Det gick ännu sämre för över hundra länder.

Överlägset bäst gick det för USA. USA fick 46 guld, 37 silver och 38 brons i Rio. På andra plats kom Storbritannien, tredje blev Kina och fjärde Ryssland. Danmark var det bästa nordiska landet i OS i Rio.

Phelps, Bolt och Farah

Idrottare man kommer att minnas från årets OS är åtminstone simmaren Michael Phelps, sprintern Usain Bolt och långdistanslöparen Mo Farah.

Den amerikanska simmaren Phelps avslutade sin karriär i Rio. Han tog hela fem guldmedaljer. Sammanlagt har Phelps samlat 28 olympiska medaljer under sin karriär. Av dessa är 23 guld.

Den jamaikanska löparen Usain Bolt fick tre guld i Rio. Bolt vann på 100 meter, 200 meter och i den korta stafetten. Han har vunnit dessa tävlingar i OS tre gånger efter varandra. Bolt har nu lika många olympiska guld som amerikanen Carl Lewis och finländaren Paavo Nurmi.

Brittiska Mo Farah vann på både 5 000 och 10 000 meter i Rio. Han vann dessa tävlingar också för fyra år sedan i OS i London. Farah har nu gjort samma sak som Finlands Lasse Virén för många år sedan. Farah och Virén är de enda långdistanslöparna som har vunnit båda sträckorna i två OS efter varandra.

Stora dyra tävlingar

De olympiska spelen arrangerades i Rio de Janeiro i Brasilien. Spelen avslutades på söndagen. Det var första gången OS arrangerades i Sydamerika. Över 11 000 idrottare deltog i årets OS. De tävlade i 42 olika sporter. Det kostade över tio miljarder euro att arrangera tävlingarna.

Hela 85 000 poliser bevakade säkerheten under US. Det inträffade inga terrordåd i Rio men många idrottare kände sig ändå osäkra. Det inträffade många rån och till och med mord i Rio.

potkonen och niinistö
Också republikens president Sauli Niinistö gratulerade Mira Potkonen. Niinistö deltog i medaljkaffebjudningen i Rio i fredags.